Utställning

Anmäl här genom att klicka på utställning nedan!

Varför ska du ställa ut din hund?

Utställning är inte bara spännande, roligt, socialt och utvecklande. Det är även en av de större aspekterna som ligger till grund för det avelsarbete som görs av rashundar. Tack vare utställningarna med hjälp av domarnas kritiker får man ett kvitto på att aveln följer rasstandarden vad gäller exteriör bedömning, även en mental bedömning görs av domaren. Detta är viktiga aspekter när det kommer till rashundar för att hundrasen skall behålla de fysiska och mentala egenskaper som präglar rasen via avel.

Hur går en utställning till?

Hur går en utställning till.

Att åka på utställning kan vara både roligt och spännande men det kan också bli en lång dag med mycket väntan. Därför är det bra om man är förberedd, ta med något att sitta på, gärna en bur till hunden som du kan skydda mot sol och regn. Vattenskål och bajspåsar är ett måste.

När du kommer fram till utställningen ska du visa upp hundens vaccinationsintyg och stambok/tavla för funktionärerna.
Väl på plats vid ringen måste du ha koll på när det är din tur. Rasta och gör i ordning hunden i god tid så att du är klar när ditt startnummer ropas upp.

I ringen börjar den enskilda bedömningen av hunden, domaren känner igenom hunden och den får visa sina rörelser. Sedan ställer du upp hunden framför domaren när kritiken skrivs. Om din hund går vidare i tävlan ska den sedan konkurrera i sin ras, då möts tikar och hanar för sig. Domaren plockar ut en hane och en tik som sedan möts i konkurrens för att bli Bäst i Rasen (BIR) och Bäst i Motstånd (BIM).

På eftermiddagen när alla bedömingar är klara börjar finalerna.

Gruppfinaler: här konkurrerar alla raser i den grupp de tillhör, fyra hundar placeras och vinnaren går vidare till Best In Show (BIS) finalen.
BIS final: här konkurrera alla gruppvinnare, fyra hundar placeras.

I juniorklass kan en hund tilldelas Bästa Junior i sin ras.
Alla hundar som tilldelats Bästa Junior går direkt till Junior BIS där fyra hundar placeras.

I seniorklass går alla hundar som fått seniorcert vidare till Senior BIS.

Nationellt & Internationellt

Nationellt

Nationella utställning anordnas av Svenska hundklubbens lokala klubbar men kan även hållas av huvudklubben. Här kan du anmäla till alla klasser utom Champion och Hedersklass.

Internationellt

Internationella utställningar anordnas av huvudklubben (utställningskommitten).
Här kan du anmäla till samtliga klasser, även Champion och Hedersklass.

Championat

När din hund tilldelas ett championat så innebär det att hunden mycket väl följer sin rasstandard. Den har erhållit ett antal cert eller CACIB av olika domare vid flera olika tillfällen.