Sjuka hundar i norge

Just nu inkommer många frågor till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) angående uppgifter i pressen om sjukdomsfall i Norge. Varför just de hundar som diskuterats i media insjuknat är ännu okänt, men undersökningar pågår i Norge.

SVA har hittills inte några uppgifter som visar att det är ett smittsamt utbrott, eller att det skulle innebära någon risk för hundar i Sverige. Om SVAs kontakter med veterinärer i Sverige samt SVAs fortsatta kontakter med Norge visar något annat så kommer SVA förstås att gå ut med information. Information nås då enklast enkelt här på SVAs webbplats www.sva.se

 

Mer information finns att läsa på den Norska myndigheten Mattilsynet

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/alvorlig_sykdom_hos_hunder.36018?fbclid=IwAR0zipojPvJYJ9WnwZoBwoz3BPjy1pDLJlPIYTi7oAiyNgkK7mF101VDktI

SVENSKA HUNDKLUBBENS ÅTGÄRDER

Svenska Hundklubbens Centralstyrelse kommer under morgondagen (6/9 2019)  tillsammans med representanter från SHK’s lokalklubbar, tillsammans besluta hur av klubbens anordnade verksamheter eventuellt skall regleras fram tills att ny bekräftad information kommuniceras från Svenska & Norska myndigheter.
Information kommer publiceras på Svenska Hundklubbens webbsida och sociala kanaler.

 

SVENSKA KENNELKLUBBEN HAR MED ANLEDNING AV UTBROTTET VIDTAGIT ÅTGÄRDER OCH FATTAT BESLUT FÖR ATT TA DET SÄKRA FÖRE DET OSÄKRA.

”STOPP FÖR NORSKA HUNDAR

De hundar som kommer från Norge får inte delta på utställning, prov eller tävlingar i Sverige. Beslutet gäller fram till och med denna helg. Och vi avråder svenska hundägare att åka till Norge där fler hundar samlas, säger Hans Rosenberg.

Kennelklubben avvaktar ytterligare information från norska och svenska myndigheter och kommer efter det att fatta beslut om förbudet ska förlängas.”