Nytt internationellt samarbete med International Kennel Union (IKU)

Under senhösten 2018 inleddes ett arbete att utforska internationella organisationer som är aktiva i Europa. Detta arbete leddes utav CS i samarbeta flera SHK medlemmar där man undersökte marknaden både högt och lågt. Man letade efter en organisation som hade flera år på nacken, som hade ett brett kontaktnätverk och hade samma grundvärderingar som SHK: sunda hundar och med hunden i centrum som kunde…

…erbjuda SHKs medlemmar chansen att tävla utomlands i flera grenar.
…ge mer vikt till SHKs internationella tävlingar i flera grenar.
…skapa ett kontaktnätverk för SHKs tränare och domare.
…utveckla SHKs egen organisation med stöttning och vägledning utav en större organisation och dess medlemsländer.
…utbilda SHKs tränare och domare inom deras regi.

Inför Centralstyrelsens möte i december var CS nere på tre alternativ. Efter enhälligt beslut så valdes International Kennel Union. IKU har sin huvudbas i Ryssland och alla medlemmar i IKUs internationella organisation har genom avtal med huvudorganisationen ett ansvarstagande inte bara i värdering av rasernas karaktärsdrag exteriört utav även mentalt och hälsomässigt. Det är enligt IKUs övertygelse detta som är anledningen till varför deras hundar presterar högt på många internationella arenor. Deras organisation är baserad på principerna utav demokrati, kärleken för djur och respekt för deras ägare. Deras databas med stamtavlor, resultat mm är väldigt bred och väl dokumenterad.

Tävlingar och Utställningar
Varje år har IKU sin kända World Cup med över tusen hundar anmälda och sin International Canine Conference i Moskva. Lista på utställningar och events hittar ni här: https://ikuworld.org/index.php/exhibitions

IKU har ju många experter inte bara inte utställning utan även IPO, mentaltest och veterinärer. IKU har också en hunddatabas för utfärdande av stamtavlor. På IKUs hemsida kan man läsa om deras organisation om nedan verksamhetsområden:
• Regler för utställning: ”Rules of exhibitions IKU”
• Regler för titlar: ”The rules of awarding titles IKU”
• Kvaliten utav en IKU domare: ”The position of experts IKU”
• Internationella regler för avel: ”International regulations of breeding”
Hemsida: https://ikuworld.org/index.php/documentation

Medlemsländer
Medlemsländer där Svenska Hundklubbens medlemmar kommer vara välkomna att tävla och vinna internationella titlar och skapa nya kontakter är:
Ryssland
Estland
Armeninen
Azerbajan
Vitryssland
Bulgarien
Kazakstan
Kirigistan
Lettland
Litauen
Mongoliet
Ukraina
Uzbekistan
Sydkorea
Filippinerna
Polen
Tyskland
Finland
Egypten
USA
Pakistan
Spanien

IKU President besöker SHK
Sedan i december 2018 har Svenska Hundklubben haft nästan daglig kontakt med International Kennel Unions President och Sekreterare för att främja ett nära samarbete och avtal. I april kommer SHK att skicka två utvalda delegater till Moskva. Vi är snart klara med förhandlingarna utav detaljerna kring ekonomi, utbildningar, regler och andra fördelar för oss som en medlemsklubb. En utav delegaterna är en utav Svenska Hundklubbens egna domare som kommer att döma i IKUs stora utställning i Moskva. Under SHK Festival den 31 augusti till 1 september kommer Presidenten för IKU att gästa vår utställning och lydnadstävling för att lära känna SHKs organisation bättre. Han är speciellt intresserad utav SHKs Hundtest för mental utvärdering, Lydnadstävlingarnas uppbyggnad, utbildning utav Spårhundarna, exteriördomarnas utbildning och de två nya rasklubbarnas hundar.

Litauens IKU-anknutna Kennelklubbs President har redan visat intresse att starta upp ett samarbete inom en nära framtid med SHK. Det kommer förhoppningsvis att bli många resor fram och tillbaka och CS ser fram emot chansen att dela detta med SHKs alla medlemmar.

Stort tack
Centralstyrelsen kommer att rapportera vidare inom området och önskar sina delgater lycka till och tack för deras hårda arbete!